2 perc elolvasni
04 Jan
04Jan

2022 év elején felmondtam a munkahelyemen. Ezzel lezártam egy szakaszt, ami a főiskolás időszakomtól része volt az életemnek (alkalmazotti jogviszonyban dolgoztam), végre nagyobb fókuszt kapott a saját vállalkozásom. A löketet egy nagy projekt adta, ami nélkül nem lépem ezt meg. 2021 év végén felkérést kaptam, hogy legyek a Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör programjának makramé szakkör vezetője. 

Az lettem.

Mi az A Szakkör?

"A SZAKKÖR a Nemzeti Művelődési Intézet tudásmegosztó online felülete. Célja, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével avassa be a látogatókat, ezáltal összegyűjtse, rendszerezze és népszerűsítse a különböző közösségi tevékenységi formákat. A felület bemutató videókon keresztül díjmentesen biztosít lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására, megismerteti a látogatókkal a közreműködő mestereket és oktatókat, akik magas szinten, több évtizedes tapasztalattal rendelkezve vállalkoznak tudásuk megosztására. 

A SZAKKÖR nem ismer országhatárokat, annak tartalmai elérhetőek az egész Kárpát-medencében és a távolabbi diaszpórákban is. A szakkörvideók visszanézhetők, és részegységekre tagoltak, így, ha elsőre nem sikerül elsajátítani valamit, akkor sem marad le semmiről. A tevékenységeket segédanyagok, fotók, leírások is kiegészítik. A SZAKKÖR összeköt és lehetőséget biztosít mindenkinek, aki tanulni vágyik, aki szabadidejét otthoni körülmények között szeretné hasznosan eltölteni."

A Szakkörre azonban intézmények is jelentkezhetnek, így a régi fonók hangulatát visszahozva együtt alkothatnak az emberek. 

https://aszakkor.hu/

Előkészületek, forgatás

A Szakkör ezen szakaszán rajtam kívül még 5 alkotó lett felkérve a feladatra. Mindenki a saját területét dolgozta ki, az összekötő elem pedig a kender volt, kenderfonal, kendermagolaj stb. A legnehezebb az volt számomra, hogy a 20 részből álló projektet, hogy építem fel. Figyelnem kellett arra, hogy az egyszerűbb csomókkal kezdjünk, egyszerűbb dekorációkkal és úgy haladjunk a nehezebbek felé. Figyelnem kellett arra is, hogy mennyi idő álla rendelkezésre. Nem volt egyszerű. Aki már makramézott valaha, az tudja, hogy bár vannak nagyon egyszerű csomók, de a makramé egy időigényes technika. Forgatókönyvet kellett írni, mintadarabokat és fázisdarabokat kellett készítenem. A tematikába végül bekerült a: kulcstartókészítés, alátétek készítés, többféle virágtartó, mécsestartók, girland, mandala, karácsonyfadíszek, cekker, fali tároló, fali dekoráció.

A forgatás 2022 március elején volt. Egy rendkívül segítőkész csapat állt össze, így nem volt nehéz dolgom. Persze szokatlan volt úgy makramézni, hogy 4 kamera vesz, de nagyon nagy élmény volt. Visszanézni magamat már kevésbé. 😎

Nagyon boldog vagyok, hogy részt vettem ebben a projektben, mert csodás embereket ismertem meg: a szakkört összefogó embereket, az alkotótársaimat, az NMI munkatársait. 

A makramé szakkör pedig szeptemberben elstartolt. Folyamatosan kapom a visszajelzéseket, amik nagyon nagyon jól esnek. Még egy meghívást is kaptam a szakkörünk zárásaként megrendezésre kerülő kiállítás megnyitójára Csórra. Szóval egészen elképesztő ez az érzés.

Ha lehetőségetek van, csatlakozzatok a Szakkörhöz! A makramé technika mellett számtalan más technikával is megismerkedhettek!

Ha pedig már szakkörösök vagytok és makraméztok, küldjetek nekem képeket visszajelzéseket! Köszönöm! 😊

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.