2 perc elolvasni
12 Feb
12Feb

Aki valaha is érdeklődött a makramézás iránt, és picit utána is olvasott, az biztos tudja, amit a workshopokon én is el szoktam mesélni a csomózás eredetéről, elterjedéséről, hogy a makramézást az arab takácsok alkalmazták először a 13. században. Akkor ugye még nem, mint önálló technikaként, hanem a szövések befejező lépéseként használták. De ennél vannak korábbi makramé, emlékek is. Összegyűjtöttem most pár olyan érdekességet a makraméról, amik között biztosan számodra is lesz újdonság.

1. 1991-ben Olaszország és Ausztria határán az Ötz-völgyi-Alpokban fedezték fel, az azóta csak Ötziként elhíresült jégembert, aki a világ legrégibb, teljes épségben megmaradt emberi holtteste (Kr.e. 3300-ban a rézkorban élt). De mit is viselt Ötzi? Tippeljetek!  A ruháinak maradványai érintetlenek voltak, a valaha felfedezett legjobb állapotban lévő ruházat az övé. A cipő, az eddigi második legrégebbi minta, a belseje fűből volt csomózva.


Forrás: https://www.pinterest.fr/pin/241575967484347991/

2. A 17. században II. Mária angol királynő Hollandiában ismerkedett meg a makramézással. A csipke nagy szerelmese volt, de makramézni is tanította az udvarhölgyeit. Az ő nevéhez kötik a makramé elterjedését Angliában. 


II. Mária angol királynő, forrás:  https://hu.wikipedia.org/wiki/II._M%C3%A1ria_angol_kir%C3%A1lyn%C5%91

3. 1877-ben a Barbour Brothers kiadja The Imperial Macramé Lace Book című könyvét, ami mintákat és az elkészítés lépéseit tartalmazza a makramé készítéséhez. Nagyon érdekes nézd meg itt: https://www2.cs.arizona.edu/patterns/weaving/books/archive_033.pdf

Forrás: https://www.ebay.co.uk/itm/254195678992

4. A viktoriánus korszaktól kezdve a makramé több, mint 80 évig teljesen eltűnt a népszerű kézműves technikák közül. Mi volt ennek az oka? Nagyrészt, hogy a  nők is bekerültek a munkaerőpiacra. 

5. Az 1970-es években a makramé virágkorát élte, szinte mindent makraméból készítettek , amit csak el lehetett képzelni. A legnagyobb trend a makramézott bagoly volt. Ennek az egyik oka, hogy 1971-ben az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata egy bagoly kabalaállatot Woodsy Owl-t alkotott magának.

Woodsy Owl kabalaállat, forrás: https://americanhistory.si.edu/collections/search/object/nmah_529340

A másik ok, amihez a bagoly minta népszerűségét kötik, hogy 1972-ben Richard Nixon elnök Kínában járt és mikor hazaérkezett a Feng Shui órási figyelmet kapott. A Feng Shui szerint a bagoly a legerősebb állatok közé tartozik, mert a bölcsességet, tudást és a szerencsét szimbolizálja. Szerencsét hoz a tudásban, önművelésben.

Hogy tényleg ezek voltak-e a bagoly makmarék elterjedésének az okai, vagy más miatt lettek ilyen népszerűek, azt nem lehet tudni. Szerintem azon is vitatkozhatunk, hogy ezek ízlésesek-e, de ezt mindenki döntse el maga. 

Bagoly makramék, forrás: https://coolcreativity.com/crochet/crochet-macrame-owl-wall-hanging-video-tutorial/

Források:

1. https://www.hunker.com/13712633/the-history-of-macrame-is-in-fact-fascinating

2. https://www.sutori.com/en/story/the-amazing-history-of-macrame--3WpiLuPZoHz9WDNqgS43igi7

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.