2 perc elolvasni
19 May
19May

Azt talán már Te is észrevetted, hogy ha valamilyen kézműves tevékenységet végzel, akkor megnyugszol, feltöltődsz! Így van ez a makramézás során is. A makramézásnál teljes elmélyülést érzek, kitisztulnak a gondolataim, megnyugszom, nagyon máson nem is tudok gondolkodni, hiszen, bár már rutinos csomózó vagyok, de oda kell figyelnem arra, hogy a csomók egyenletesek legyenek. Meg akartam érteni, hogy mi ennek a pozitív állapotnak az oka, így segítséget kértem a Mind Art csapatától és Pál Kata Dorottya pszichológus készségesen válaszolt pár kérdésemre a témával kapcsolatban. (https://mindart.hu/)


A kreatív tevékenység általános hatásai

  • kreatív, alkotó énünk előhívása segíti a szempontváltást, nagyobb szabadságot teremt a gondolkodásnak és a megélésnek
  • alkotás érzelmeket mozgósít, segíti azok levezetését, így például jó eszköz lehet a frusztráció oldásában, megelőzésében
  • a bevonódás által a tevékenység automatikusan irányítja a figyelmet, így lehetőséget ad az agyunk „kikapcsolására”, feltöltődésre
  • alkotás azonnali siker élményekkel jár, az öröm kézzel fogható, így a hangulatot, érzelmi állapotot már a kezdetektől javítja - ez a makramézásra különösen igaz, egy egyszerű technikáról beszélünk, így biztos mindenkinek sikeres alkotás kerül ki a kezei közül
  • alkotásban önmagunkkal találkozhatunk: az alkotói folyamat során előjöhetnek belső tartalmak, melyek az alkotásban is tükröződnek, az alkotás így állapotunk, önmagunk tükörképe is!
  • mozgósítja a bennünk rejlő kreativitást, melynek számos pozitív hatása van, például: segíti a hétköznapi helyzetekkel való boldogulásunkat is, növeli  a kíváncsiságunkat, a nyitottságunkat is
  • ventillációs felületet biztosít, az aktuálisan bennünk dolgozó feszültségeket ki tudjuk tenni az alkotásba

Flow-élmény

Csíkszentmihályi Mihály flow-élmény fogalommeghatározása óta, már azzal is tisztában vagyunk, hogy az alkotásba való belefeledkezés önmagában lehet flow-élmény. “A flow-élmény egy olyan állapot, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik azt.   A flow-élmény megélésekor az alábbi jellemzők tapasztalhatók (nem szükséges mindegyik jellemzőnek teljesülnie)

  • célja van a tevékenységnek
  • tudatunk fókuszált a tevékenység végzésére
  • az illető teljesen elmerül abban, amit csinál, azonosul vele
  • az időérzékelés megszűnik
  • azonnali válasz a tevékenység alatt felmerülő jelzésekre, vagyis van visszacsatolás (például a tevékenységnek van kézzelfogható, számomra örömet adó végeredménye)
  • egyensúly az egyén képességei és a feladat nehézsége közt, vagyis a feladat nem túl könnyű, de nem is túl nehéz, éppen jó, van is benne kihívás, de megugorható
  • a tevékenység belülről jutalmaz, siker élmény, ezért nem megterhelő” - írta nekem Kata.

Mindfulness, azaz tudatos jelenlét élmény

“Alkotás során valóban a jelenben vagyunk, a tevékenységre koncentrálunk, ezáltal megélhetjük tudatosan is a jelen pillanatot. A mindfulness atyja, Jon Kabat-Zinn szerint a tudatos jelenlét egy szándékos, ítélkezésmentes odafordulás a jelen pillanat felé. Azt gondolom az alkotásban pont ezt éljük meg. A mindfulness számos pozitív hatással bír, például csökkenti a stresszt, növeli az élettel való elégedettséget, hozzájárul a lelki egyensúly és a jóllét megőrzéséhez.” (Pál Kata Dorottya)

Új szempontok, új ötletek

Miközben elmerülünk egy kreatív tevékenységben, mely valamennyire monotonabb - és valljuk be a makramézás egy monoton tevékenység- más módon mozgat meg minket, az agyunk a háttérben továbbra is dolgozik, így például akár jó ötletek is születhetnek alkotó tevékenység során. Ha például sokat foglalkoztunk egy kérdéssel, de nem jutunk előre vele, félre tesszük és valami egészen mással foglalkozunk, van, hogy akkor villannak be a jó ötletek. Továbbá az alkotás során a jobb agyféltekés működés miatt más szemüveggel vagyunk jelen, a mozgósított kreativitásunk segíthet a bennünk mozgó témákra is más szempontból tekinteni az alkotás közben, után.

Érzelmek mozgósítása

Az alkotás folyamata során érzéseinkkel is dolgozunk, már maga a folyamatba való bevonódás érzelmeket mozgósító hatással bír. Egyrészt ezáltal kapcsolódhatunk a bennünk dolgozó érzésekhez, azok intenzitását kiadhatjuk magunkból a folyamat által.

Stresszes vagy? Alkoss!

Alapvetően, akik szeretnek alkotni, azok gyakran számolnak be arról, hogy az alkotás során pont a bevonódás, a jelenlét, a külvilág kizárása által fel tudnak töltődni, ki tudnak kapcsolódni. A folyamat által a bennük felgyülemlett frusztrációt is ki tudják engedni, mely segíti a stresszel való megküzdést. Tökéletes lehet erre egy kézműves workshop is. Új ingerek, új emberekkel való találkozás, egy új helyszín kizökkent a mindennapi, olykor stresszes hétköznapokból. 

Makramé workshopok: ITT


Az alkotás, és az én szempontomból a makramézás, a fenti szempontok mentén segít a mentális egészségünk fenntartásában!

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.